Bostadsrättstillägg – Varför är det så viktigt?

Som bostadsrättshavare har du ett större ansvar för din bostad jämfört med en hyresgäst. Ansvaret regleras i föreningens stadgar samt i 7 kap. 12 § Bostadsrättslagen, där det framgår att bostadsrättsinnehavaren är underhållsansvarig för lägenhetens inre, vilket omfattar bl a:

Ytskikt – Målning av väggar och tak samt underhåll av golvet i lägenheten samt yt- och tätskikt i badrummet

Fast monterad inredning – Hit hör köket med skåp och annan inredning, inredning i badrum, garderober och innerdörrar.

Vitvaror – Maskiner som kyl, frys, spis, tvättmaskin osv är fast monterade i lägenheten och hör därför till denna. De omfattas alltså inte av den vanliga hemförsäkringen.

Fönster och ytterdörrar – Trasiga glasrutor, fönster som kärvar, ytterdörrar som brutits upp i samband med inbrott eller lås som måste bytas – allt detta är vanligtvis medlemmens ansvar, om inget annat specificeras i föreningens stadgar.

Vatten- och avloppsledningar inne i lägenheten – De rör som är synliga inuti lägenheten, dock ej de som hör till fastighetens stammar.

Viktigt att vara medveten om är att Bostadsrättslagen är tvingande till medlemmens fördel. Det är alltså inte möjligt för en bostadsrättsförening att i stadgarna ålägga medlemmarna ett större ansvar än vad som regleras i lagen. Det är däremot möjligt för föreningen att ta på sig ett större ansvar.

Vem ansvarar för vad?

Grundprincipen är att bostadsrättshavaren ansvarar för underhåll och reparationer inne i lägenheten, medan bostadsrättsföreningen ansvarar för byggnadens yttre delar och gemensamma utrymmen. Skador på något av ovanstående är alltså något man som ägare av en bostadsrätt måste vara beredd att reparera – oavsett var skadan uppstått. En bostadsrättsinnehavare har inget underhålls- eller reparation för skador utanför sin egen lägenhet, även om en skada uppstått i deras lägenhet och därefter spridit sig till en angränsande lägenhet. Läckage från en trasig diskmaskin kan t ex orsaka skador på köket i lägenheten under, och här är varje lägenhetsinnehavare ansvarig för att reparera skadorna i sina respektive lägenheter.

Hemförsäkring?

Den vanliga hemförsäkringen omfattar bara ditt lösöre – inte de delar som hör till lägenheten och beskrivs ovan. För att kunna få ersättning vid skador på dessa är det nödvändigt att omfattas av ett bostadsrättstillägg. Läs mer om skillnaden mellan fastighetsförsäkring, bostadsrättstillägg och hemförsäkring.

Vad ansvarar föreningen för?
  • Fasader, tak, trapphus och övriga gemensamma utrymmen
  • Huvudledningar för vatten, avlopp, el och ventilation
  • Golvbjälklag och väggar (ej ytskikt i lägenheterna), husets stomme
Brand- och vattenledningsskador – särskilda regler gäller

Vid brand- eller vattenledningsskador är bostadsrättsinnehavaren bara ansvarig om denne eller någon den ansvarar för har varit vårdslös. Observera att detta endast gäller vid vattenledningsskador, det vill säga skador som orsakas av läckage från trycksatta tappvattenledningar.

Vårdslöshet?

Vid en skada i en bostad som orsakar problem hos grannar, t.ex. en vattenläcka som sprider sig till angränsande lägenhet, är ägaren till den lägenhet där skadan började endast ersättningsskyldig om denna orsakat skadan genom att ha varit vårdslös.

Att äga en diskmaskin som går sönder och läcker innebär inte med automatik att man varit vårdslös. Om en dold läcka uppstår utan att medlemmen haft möjlighet att upptäcka den, är man oftast inte heller ansvarig. Man kan säga att vårdslöshet innebär att man haft möjlighet att förebygga en skada men inte gjort så.

Vad räknas som vårdslöshet?
  • Ombyggnation av badrum utan fackmannamässig utförande
  • Felaktig installation av vitvaror
  • Att ignorera kända problem, t.ex. bristfälliga yt- och tätskikt
  • Somna i duschen eller lämna spisen obevakad
  • Inte stänga av vattnet till diskmaskinen när den inte används
  • Inte uppfylla sitt underhållsansvar genom att t ex rensa avlopp eller göra rent renshålet i kylskåpet
Skydda dig med rätt försäkring

Eftersom bostadsrättshavare har ett omfattande ansvar, är en bostadsrättsförsäkring (även kallad bostadsrättstillägg) viktig. Den kompletterar hemförsäkringen och täcker det som medlemmen är underhållsansvarig för i lägenheten.

Många bostadsrättsföreningar har en gemensam bostadsrättsförsäkring, men det är viktigt att kontrollera vad som ingår i denna. Det kan finnas stora skillnader i omfattning mellan olika försäkringsbolag.

Åldersavdrag – vad betyder det?

Försäkringsbolag gör ofta åldersavdrag vid skador. Det innebär att ersättningen minskas beroende på åldern på t.ex. golv, kök eller badrum. Exempel:

  • Ett golv med en livslängd på 40 år skadas efter 30 år → försäkringen ersätter endast 25 % av kostnaden.

Det är därför viktigt att vara förberedd på eventuella kostnader även om det finns en försäkring.

Sammanfattning – så skyddar du dig bäst

Förebygg skador genom att underhålla bostaden och åtgärda problem i tid.

Teckna en bostadsrättsförsäkring för extra skydd.

Kontrollera föreningens stadgar för att veta exakt vad du ansvarar för.

Vid skada – kontakta försäkringsbolaget så snart som möjligt.

Läs mer:

Bolander & Co hjälper er säkerställa att ni har rätt försäkring. Kontakta oss för rådgivning!