
Vattenskada och vattenledningsskada – vad är skillnaden?
Vattenskador är en av de vanligaste och mest kostsamma skadorna i bostadsrättsföreningar. Men det råder ofta osäkerhet kring skillnaden mellan en vattenskada och en vattenledningsskada. Vad gäller försäkringsmässigt, och vilket ansvar har bostadsrättsföreningen respektive medlemmen? Här reder vi ut begreppen.
Vad är en vattenskada?
En vattenskada uppstår när vatten läcker ut och orsakar skador på byggnaden. Detta kan ske genom exempelvis en trasig diskmaskin, en otät fog i badrummet eller ett läckande akvarium. Vid en vattenskada följer föreningen och medlemmarna huvudregeln i 7 kap. 12 § Bostadsrättslagen:
- Föreningen ansvarar för att reparera och torka skador i fastighetens stomme och gemensamma utrymmen.
- Medlemmen ansvarar för skador på ytskikt och fast inredning i den egna lägenheten.
Exempel: Om en diskmaskin börjar läcka och orsakar en skada i golvbjälklaget, ansvarar föreningen för att åtgärda bjälklaget medan medlemmen får stå för reparationen av sitt golv och sin inredning.
Vad är en vattenledningsskada?
En vattenledningsskada uppstår när en trycksatt tappvattenledning går sönder och läcker. Det kan exempelvis vara ett rör inne i väggen som brister.
Föreningens ansvar enligt bostadsrättslagen:
- Om skadan orsakas av en trycksatt tappvattenledning, ansvarar föreningen för att reparera skadorna, inklusive ytskikt och fast inredning i berörda lägenheter.
- Fastighetsförsäkringen täcker skadorna, men inte kostnaden för att byta ut själva det trasiga röret.
- Åldersavdrag görs för ytskikt och fast inredning, vilket kan innebära en extra kostnad för föreningen.
Det är även viktigt att känna till att läckage från exempelvis elementrör och avloppsrör räknas som vattenskador och inte vattenledningsskador. Dessa rör omfattas inte av definitionen av tappvattenledningar enligt bostadsrättslagen och hanteras därmed enligt huvudregeln för vattenskador.
Gränsdragning vid vattenledningsskador
Begreppet ”vattenledningsskada” används specifikt i Bostadsrättslagen men återfinns inte i försäkringsvillkor. En viktig dom från Högsta Domstolen (Ö 4023-05) slår fast att begreppet endast omfattar tappvattenledningar och inte avloppsledningar, värmeledningar eller andra rör där det rinner vatten.
En äldre dom från Svea Hovrätt (T 858-85) fastställer också att en diskmaskin eller annan anordning som ansluts till vattenledningen inte ska räknas som en del av tappvattenledningen. Däremot ska en vattenkran eller blandare anses vara en del av tappvattenledningen och omfattas av föreningens ansvar.
Exempel: Om en köksblandare börjar läcka, räknas det som en vattenledningsskada och föreningen har ett ansvar för eventuella vattenskador som detta orsakar. Däremot är det medlemmen som behöver bekosta reparation eller utbyte av den felande köksblandaren. Men om en diskmaskin läcker, betraktas det som en vanlig vattenskada och medlemmen ansvarar för ytskikt och fast inredning.
Skadeståndsansvar och försäkring
Om en medlem har varit vårdslös och orsakat en vattenskada, kan föreningen ställa ett skadeståndskrav enligt Skadeståndslagen. Detta gäller dock endast om det kan bevisas att medlemmen agerat försumligt.
Exempel: Om en medlem installerar en diskmaskin felaktigt och den orsakar en skada, kan föreningen kräva ersättning för sin självrisk genom medlemmens ansvarsförsäkring.
Däremot räcker det inte att en diskmaskin är gammal för att medlemmen ska anses skadeståndsskyldig. Det måste finnas tydliga tecken på försummelse.
Viktigt att tänka på vid försäkring
Det är viktigt att ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. En vanlig hemförsäkring täcker inte skador på inredning och ytskikt, vilket kan bli en dyr affär vid en vattenskada. Kontrollera alltid försäkringsvillkoren för att säkerställa att du har rätt skydd.
Så kan du förebygga vattenskador
För att undvika kostsamma vattenskador kan du vidta följande åtgärder:
- Kontrollera vattenanslutningar till diskmaskin och tvättmaskin regelbundet.
- Installera läckagevarnare i kök och badrum.
- Se till att golvbrunnar och avlopp är fria från smuts och avlagringar.
- Tappa ur vatten ur ledningar vid längre bortavaro under vintertid.
Vad ska du göra om en vattenskada uppstår?
- Stäng av vattnet vid huvudkranen.
- Anmäl skadan till bostadsrättsföreningen och ditt försäkringsbolag.
- Dokumentera skadorna med bilder.
- Påbörja skadesanering för att minimera följdskador.
Viktigt för bostadsrättsföreningar
- Föreningens ansvar vid vattenskada
- Fastighetsförsäkring, bostadsrättstillägg och hemförsäkring – vad är skillnaden?
- Förebygg brand- och vattenskador
- Informera medlemmarna om deras underhållsansvar och vikten av att ha en bostadsrättsförsäkring. Läs mer om fördelarna och nackdelarna med kollektivt bostadsrättstillägg.
- Ha tydliga rutiner för skadehantering och dokumentation vid eventuella skador. Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er bostadsrättsföreningen att ta fram dessa.
Behöver er förening hjälp med försäkringar? Kontakta oss på Bolander & Co för en kostnadsfri genomgång av era försäkringsvillkor. Kontakta oss.