Yt- och tätskikt i badrum – därför ersätts de sällan av bostadsrättstillägget

Vattenskador i badrum är vanliga – men många bostadsrättsinnehavare blir överraskade när deras bostadsrättstillägg inte täcker reparationen av badrummets yt- och tätskikt. Varför är det så?

Enligt Bostadsrättslagen 7 kap. 12 § ansvarar medlemmen själv för att hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att yt- och tätskikt i badrum, liksom annan inredning i lägenheten, ligger under medlemmens underhållsansvar. Föreningen ansvarar för byggnadens stomme och installationer – men inte för ytskikt och tätskikt i badrum.

När en spricka i badrummets kakelvägg misstänks ha orsakat en vattenskada, har föreningen att utreda om fukt trängt in bakom tätskiktet. Om det visar sig att konstruktionen är fuktskadad, kan fastighetsförsäkringen täcka rivning, torkning och återställande fram till nytt tätskikt – men inte själva tätskiktet eller ytskikten, som medlemmen själv får bekosta.

Varför ersätts inte yt- och tätskikt?

Grundprincipen i alla försäkringsärenden är att ersättning kan betalas ut för den uppkomna skadan, medan skadeorsaken ersätts aldrig av försäkringsbolaget. Enklast förklaras detta på följande sätt:

  • Ett gammalt rör springer läck och orsakar en vattenskada
  • Försäkringen kan ersätta kostnaderna för att återställa skadan som vattnet orsakat, men ett nytt rör får man bekosta själv, då det var detta som orsakade skadan.

Samma princip gäller vid vattenskador i badrum. Om orsaken till skadan är bristfälliga yt- och tätskikt kan försäkringen ersätta kostnaderna för att åtgärda vattenskadan, men inte nya yt- och tätskikt.

När ersätts yt- tätskikt i badrum?

Det är ovanligt att bostadsrättstillägget ersätter det felaktiga tätskiktet som orsakade skadan. Men några försäkringsbolag gör undantag – om vissa villkor är uppfyllda:

  • Arbetet har utförts av en behörig entreprenör
  • Det finns ett kvalitetsdokument
  • Dokumentet är högst 10 år gammalt

Vissa bolag erbjuder även en så kallad Utökad bostadsrättsförsäkring där tätskikt kan ersättas, förutsatt att de inte bedöms som uttjänta. Den bedömningen är dock svår att göra och kan variera mellan försäkringsbolag och handläggare. Här rekommenderar vi att medlemmen kollar med sitt eget hemförsäkringsbolag om det är möjligt att utöka denna med detta skydd.

Självrisker som påverkar föreningen

Om föreningens fastighetsförsäkring aktiveras, gäller både en grundsjälvrisk och ofta en extra självrisk för vattenskador i badrum. Den kan vara 0,5 eller 1,0 prisbasbelopp beroende på försäkringsbolag. Det innebär att skador ibland inte överstiger självrisken – och då får föreningen stå för hela kostnaden själv.

Sammanfattning
  • Medlemmen ansvarar för yt- och tätskikt i badrum
  • Bostadsrättstillägget ersätter sällan dessa vid skada
  • Fastighetsförsäkringen täcker endast fram till tätskiktet
  • Höga självrisker kan begränsa föreningens ersättning

Vill ni veta vad som gäller i er förening – eller se över ert skydd? Vi på Bolander & Co hjälper er gärna. Kontakta oss så berättar vi vad vi kan erbjuda er bostadsrättsförening.

Läs mer