Skada orsakad av tidigare bostadsrättsinnehavare

Vanliga skador i bostadsrätter

Diskmaskiner som installerats felaktigt och våtrum som inte renoverats korrekt – båda dessa scenarion kan orsaka stora kostnader för föreningen som måste stå för fuktutredning och uttorkning av golvbjälklag. Ofta kan föreningen rikta skadeståndskrav mot bostadsrättsinnehavaren och få ersättning för sina kostnader. Men vem bär ansvaret om det är en tidigare bostadsrättsinnehavare som orsakat skadorna och dessa upptäcks först efter tillträdet?

Vem är ansvarig för skadorna?

Det är lätt att tro att det är den nya medlemmen – de har ju köpt lägenheten i befintligt skick och borde ha undersökt den innan. Men så är det inte! Det handlar här om två olika slags ansvar: skadeståndsansvar respektive underhållsansvar. Det är inte ovanligt att dessa två begrepp blandas ihop och leder till felaktiga slutsatser.

Skadeståndsansvar

Enligt Skadeståndslagen 2 kap 1 § ska den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar en person- eller sakskada ersätta denna. Om en medlem installerat en diskmaskin helt felaktigt finns det möjlighet för föreningen att kräva ersättning av medlemmen under förutsättning att man kan påvisa att medlemmen varit vårdslös. Bevisbördan ligger här på föreningen och en oberoende besiktning kan vanligtvis fastställa vad orsaken till skadan är. Om diskmaskinen installerats innan den nuvarande medlemmen flyttat in har denne inte gjort något vårdslöst och är därför inte skadeståndsansvarig gentemot föreningen. Den nya medlemmen övertar nämligen inte tidigare medlems skadeståndsansvar.

Underhållsansvar

Enligt Bostadsrättslagen 7 kap 12 § är bostadsrättsinnehavaren ansvarig för att på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Detta innebär att medlemmen själv har ett kostnadsansvar för skador på lägenhetens ytskikt och fasta inredning, oavsett om den orsakat skadan själv eller inte. Underhållsansvaret gäller endast inuti den egna lägenheten och kan därför inte åberopas av föreningen för att få sina kostnader för skador utanför lägenheten ersatta.

Hur regleras skadan?

Föreningen står för besiktning, utrivning och uttorkning av golvbjälklaget, medan den nuvarande medlemmen står för återställande av ytskikt och fast inredning. Föreningens kostnader regleras på fastighetsförsäkringen, medan medlemmen anmäler sina kostnader på bostadsrättstillägget.

Föreningen kan därefter rikta ett ersättningsanspråk mot den förre medlemmen för sina kostnader, under förutsättning att man kan göra övervägande sannolikt att skadan förorsakats av den förre medlemmen och att den vårdslösa handlingen inte är äldre än tio år. Försäkringsmässigt kan den förre medlemmen få hjälp att hantera föreningens krav genom ansvarsmomentet i sin hemförsäkring. Om den tidigare medlemmen saknar ansvarsförsäkring eller om skadan beror på vanvård av lägenheten måste denne betala ersättning till föreningen ur egen ficka. Även den nuvarande lägenhetsinnehavaren kan rikta krav mot den tidigare ägaren för de kostnader som inte kan ersättas av bostadsrättsförsäkringen, till exempel självrisken. Kostnader för åldersavdrag ersätts däremot aldrig av den vållande medlemmen eller dennes försäkring.

Sammanfattning

Grundprincipen är att nuvarande medlem har underhållsansvar för lägenheten, men inte övertar tidigare medlems skadeståndsansvar mot föreningen.

Läs mer

Kontakta oss för hjälp med bostadsrättsskador eller för att få mer information om våra tjänster.