Snö- och halkolyckor

Under vintern är det inte ovanligt att halkolyckor inträffar. Som fastighetsägare kan man få krav riktade mot sig från personer som antingen halkat inom eller utanför era fastigheter. Det kan även komma krav från personer som fått snö som fallit från tak över sig, eller där snö och is orsakat skador på parkerade fordon som stått nära husväggarna. Balansgången mellan att göra rätt för sig och samtidigt bemöta de drabbade på ett trevligt sätt kan vara svår. Vi har därför tagit fram en checklista med vad man bör tänka på om dessa skador inträffat.

Be alltid den skadelidande att formulera sig skriftligen gällande sitt krav. I kravet ska det framgå tre saker:

  1. Vad är det som har hänt?
  2. Varför anser den drabbade att fastighetsägaren har ett ansvar för skadan?
  3. Hur mycket uppgår kravet till?

Som fastighetsägare skall man aldrig ta på sig ansvaret för skadan självmant. Det kan tyckas hårt att inte ge någon form av kompensation till den skadelidande, men att göra det kan bli mycket kostsamt i slutändan. Detta beror på att om man erkänner ett ansvar för skadan och ger en form av kompensation till den skadelidande så anses man ha gjort ett frivilligt åtagande att ersätta skadorna, även om man juridiskt sett inte har något skadeståndsansvar. Det kan innebära att man måste ersätta skadelidande för alla kostnader och inkomstförluster som uppkommer i skadan även om ert försäkringsbolag kommer fram till att ni inte har något skadeståndsansvar i skadan. Speciellt viktigt är det i personskador där kostnaderna är svåra att förutse och i slutändan kan uppgå till höga belopp, t ex inkomstbortfall. All kompensation som ges i skadan är att betrakta som ett åtagande, t ex att fastighetsägaren betalar en taxiresa till närmaste sjukhus eller skickar blommor till någon som drabbats av en skada

Det är fastighetsägaren som har bevisbördan för att man inte orsakat den uppkomna skadan med vårdslöshet. Att det är halt på marken innebär i sig inte att man gjort sig skyldig till vårdslöshet. Man har däremot varit vårdslös om man inte utfört snö- eller halkbekämpning när det funnits behov av det. Man är som fastighetsägare ”presumerat” ansvarig om man inte kan visa upp snöröjningsjournaler. Det är därför väldigt viktigt att föra dessa journaler om man sköter snö- eller halkbekämpningen på egen hand eller att en extern entreprenör ni anlitat för jobbet för journal.

Underlag som försäkringsbolaget kan komma att be om vid ansvarsutredningar är:

  • snö- och halkbekämpningsjournaler
  • rutiner för snö- och halkbekämpning
  • kontaktuppgifter till kravställaren
  • bilder på skadeplatsen.

I vissa fall där man vill ersätta en skadelidande oavsett om det föreligger en skadeståndsrättslig vårdslöshet eller ej så kan en s.k. ”allt för ett-uppgörelse” upprättas, vilket är ett avtal som båda parterna får skriva under där fastighetsägaren ersätter för den goda sakens skull, utan att ta på sig något skadeståndsrättsligt ansvar.