Brandsäkerhet i jul

Julen står snart för dörren! Det är inte bara mysfaktorn som ökar med tända ljus, julgran och knäck-kokning. Även bostadsbränderna ökar, med hela 40%. Det bästa sättet att rädda både liv och egendom är ett systematiskt brandskyddsarbete och att ta brandsäkerhet på allvar. Följderna av en brand kan bli kostsamma och besvärliga, även om man har försäkring. Vi har sammanställt lite information som kan vara bra att ha i åtanke inför julen.

Brandskada i bostadsrätt

Som ägare av en bostadsrätt har man ett större underhållsansvar för lägenheten än vad en hyresgäst har. Vid de flesta skador är det bostadsrättsinnehavaren som bekostar återställande av ytskikt och fast inredning (t ex golv och kök). Vid brand i en bostadsrätt ansvarar dock bostadsrättsföreningen för hela skadan, även de inuti lägenheten på de delar den boende har underhållsansvar för. Bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring gäller här både för skador på fastigheten och inne i lägenheterna. Lösöret ansvarar den boende själv för att försäkra genom sin hemförsäkring. Skulle den boende ha brustit i sitt ansvar – t ex genom att inte släcka ett ljus – och därmed orsakat en brand, ansvarar däremot medlemmen själv för skadorna i sin lägenhet.

Föreningen ansvarar för att:

  • Rökluckor underhålls och testas.
  • Stigarledningar underhålls och testas. Dessa används av räddningstjänsten och skall finnas i byggnader med mer än 8 våningar.
  • Framkomlighet för brandförsvaret. Räddningsvägar skall hållas snöröjda under vintern och låsta bommar skall gå att öppna utan problem.
  • Informera de boende om hur de kan förebygga eller hantera en olycka.

Medlemmen ansvarar för att:

  • Fungerande brandvarnare finns i bostaden.
  • Lägenhetsdörren sluter tätt så att eventuell rök inte sprids till trapphuset och in i andra lägenheter.

Brandskada i hyresrätt

Vid en brandskada i en hyresrätt fördelas ansvaret mellan fastighetsägaren och hyresgästen beroende på vad som skadats. Fastighetsägaren ansvarar för att återställa skador på byggnaden och reglerar dessa via sin fastighetsförsäkring. Hyresgästen ansvarar för sitt lösöre, som exempelvis möbler och andra personliga tillhörigheter, och skador på lösöret regleras genom hyresgästens hemförsäkring.

Evakuering vid återställande
Om hyresgästen behöver evakueras under återställandet ansvarar hemförsäkringsbolaget för kostnader för flytt, magasinering och evakueringsbostad.

Hyresreduktion
Under tiden som lägenheten inte kan användas fullt ut har hyresgästen rätt till hyresreduktion. Detta gäller dock inte om skadan uppkommit på grund av hyresgästens vårdslöshet.

Vållande hyresgäst
Om branden orsakats av hyresgästens vårdslöshet, exempelvis kvarglömda ljus eller en spisbrand orsakad av bristande tillsyn, kan fastighetsägaren kräva ersättning för självrisken på fastighetsförsäkringen via hyresgästens hemförsäkringsbolag.

Goda råd till boende

Se till att granen förblir grön och grann – en torr gran kan brinna upp på några sekunder. Kontrollera att sladdar och elektronik inte har skador när de tas fram ur förrådet. Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter. Vid brand i elektriska apparater eller anordningar, dra ut kontakten innan släckning för att undvika stötar.

Lämna inte brinnande ljus utan uppsikt. En dekal vid ytterdörren om att släcka ljusen är god idé. Använd inte ljusstakar av trä eller annat brännbart material. Använd inte många värmeljus tillsammans, stearinet kan antändas om det blir för varmt. Och håll tända ljus på säkert avstånd från gardiner och dekorationer.

Använd inte torr mossa i adventsljusstaken! Köp mossa med flamskydd, och byt ut den varje år eftersom skyddet försvinner. Eller låt kreativiteten flöda och använd något icke brännbart att dekorera adventsljusstaken med.

Utrusta hemmet med brandsläckare och brandfilt och ha dem nära tillhands, inte undanstuvade i garage eller förråd.

Rensa spisfläkten och håll den ren från fett och olja.

Brandöva hemma. Lär barnen att ringa 112, hur brandsläckare och brandfilt fungerar och var utanför bostaden ni skall samlas vid utrymning. Lär också barnen att hålla ytterdörren stängd om trapphuset är rökfyllt – det är oftast inte elden som dödar, utan röken.